.::Wolf Warriors Forum::.

Sajt o raznim igricama
 
PrijemPortalliKalendarGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 USS Enterprise - razvoj 1/2 2151. god. - 2372. god

Ići dole 
AutorPoruka
Gigatino
Administrator
Administrator
avatar

Broj poruka : 291
Godina : 25
Datum upisa : 29.03.2007

PočaljiNaslov: USS Enterprise - razvoj 1/2 2151. god. - 2372. god   Uto Apr 03, 2007 4:15 pm

klasa NX
istraživački brod
slike za ovj post su u galeriji

Tehnički podaci

Tip: Istraživački brod
Uveden u službu: 2151.
Maksimalna brzina: Warp 5 (TOS skala)
Dimenzije:
dužina: 225 metara,
širina: 136 metara,
visina: 33 metara
Broj paluba: 7
Masa: 280.000 tona
Naoružanje: 3 fazna topa, 5 lansera raketnih torpeda (2152. ugrađena fotonična torpeda)
Obrambeni sustavi: polarizirana oplata (2152. naknadno poboljšana)
Broj osoblja: 82
NX klasa je prototipna klasa Warp 5 motora što i označuje sam naziv (Naval eXperiment) i prefiks NX (-01, -02…). Warp 5 motor je čovječanstvu omogućio istraživanje susjednih sustava, planeta, pojava, kultura… Kako je i sam Zefram Cochrane rekao, omogućio mu je istraživanje onih stranih, novih svjetova, omogućio je čovječanstvu da hrabro ide gdje ni jedan čovjek nije išao.


Povijest

Projekt je započet nekoliko desetljeća prije lansiranja prvog Warp 5 broda, Enterprisea NX-01. Zefram Cochrane i Henry Archer su bili dvije najistaknutije osobe u projektu koji se razvijao u Warp Five kompleksu na Zemlji. Prije NX klase, ljudski su bordovi bili ograničeni na brzine do Warpa 2.

Prvi brod ove klase, Enterprise NX-01, je porinut 12. travnja 2151. pod zapovjedništvom Jonathana Archera, Henryeva sina. Brod je lansiran tri tjedna prerano zbog incidenta kod Broken Bowa u kojem je teško ranjen jedan Klingonac te je morao biti odveden na Qo'nos. Iako je vulkansko izaslanstvo oštro protestiralo ovoj odluci smatrajući kako čovječanstvo još nije spremno na izazove koji ih čekaju izvan svog sustava, Enterprise je ipak lansiran, uz postavljanje podzapovjednice T'Pol kao vulkanskog promatrača na brodu.

Posljedica preranog lansiranja je bila nedorađenost ofenzivnih sustava, fazni topovi, iako planirani, nisu bili ugrađeni tek do rujna 2151. godine. 24. travnja, prije odlaska na misiju u Delfijsko prostranstvo (Delphic Expanse) NX-01 je prošao kroz prvo obnavljanje sustava, ugrađena su fotonična torpeda, a instaliran je i zapovjedni centar, središte taktičkih operacija.

Drugi Warp 5 brod, Columbia NX-02 je porinut krajem 2154. godine pod zapovjedništvom kapetanice Erike Hernandez. U odnosu na Enterprise NX-01, Columbia je imala za 12% poboljšanu polarizaciju trupa, bočne lansere fotoničnih torpeda i pulsne fazne topove.


Naoružanje i obrambene mogućnosti

U početku je NX klasa bila opremljena samo sa faznim topovima i raketnim torpedima, dok su kasnije ugrađivana i fotonična torpeda.

Fazni topovi su energetska oružja, prethodnici fazora iz 23. stoljeća. Maksimalna izlazna energija ovog oruža je bila 500 giga džula. Iako je prvotno bilo planirano, na Enterprise nisu ugrađeni fazni topovi zbog prijevremenog lansiranja, tako da su oni ugrađeni "u hodu" – dva prednja i jedan stražnji top. Daljnji napredak u odnosu na fazne topove ostvaren je razvojem pulsnih faznih topova. Columbia NX-02 je bila jedan od prvih brodova na koje su se ugrađivali.

Do ugradnje faznih topova, raketna torpeda (spatial torpedos) su bila najjače oružje ugrađeno na NX-01. Postojala su tri lansirna mjesta, dva prednja i jedno stražnje. Njihovo punjenje i ispaljivanje je bilo djelomično ručno, za razliku od potpuno automatiziranog ispaljivanja fotonskih torpeda.

Fotonična torpeda su prijelaz između prostornih torpeda i fotonskih torpeda korištenih u 23. stoljeću. Razvitak je završen nakon porinuća Enterprisea NX-01, a ugrađen u travnju 2153. Njihov je domet bio pedeset puta veći od prostornih torpeda, a jačina je bila podesiva.

Kao obranu od neprijateljske vatre, brodovi NX klase su koristili polariziranu oplatu. Tijekom bitke bi se na trup dovela elektromagnetska snaga koja je činila trup nekoliko puta jačim.


Pogon

Kao što je već bilo spomenuto, NX klasa je prva u službu uvela novi Warp 5 motor čija je brzina, kao što i sam naziv govori, bila Warp 5, odnosno nešto malo više – Warp 5.06. Standardna brzina krstarenja je bila Warp 4.5. Dva impulsna motora su bila ugrađena na stražnji dio broda, na stupove koji povezuju nosače motora i trup broda (pylons), te su omogućavala podsvjetlosne brzine. Takav su pogon koristili i šatlovi koji su bili standardni na brodovima NX klase.


Dizajn eksterijera

NX se sastoji o tanjurnog dijela na kojem su smješteni svi primarni brodski sustavi te od nosača motora koji su preko stupova (pylons) povezani sa trupom broda. Tanjur je jedini do broda sa sustavom održavanja života. Deflektor se nalazi na prednjem dijelu tanjura, dok su senzori smješteni na donjem, središnjem dijelu tanjura, na palubi G.

NX je dizajnom vrlo sličan Akiri, odnosno Akira je vrlo slična NX-u, s obzirom na godine nastanka i porinuća. Paralele su očite, niti jedan brod nema sekundarni trup već se sastoji od tanjura na koji su pričvršćeni nosači motora, most na uzdignutoj poziciji, gotovo identičan gornji dio tanjura…
Interijer

Paluba A: Most, stol za brifinge, kapetanov ured, nosači motora
Paluba B: Kabine, sustav za distribuciju energije, senzori, tuneli za pristup nosačima motora
Paluba C: Kabine, gornja promatračka paluba, spremnici deuterija, plazmena komora, dvorana
Paluba D: Kabine, kabine za goste, strojarnica, transporter, dekontaminacijska soba
Paluba E: Kapetanova kabina, kabine viših časnika, blagovaonica, bolnica, hangari, laboratoriji, deflektor, navigacijski potisnici, impulsni motori, kapsule za spašavanje, pristanište
Paluba F: Oružarnica, prednja soba sa torpedima, donja promatračka paluba, kapsule za spašavanje, fazni topovi, vrata hangara
Paluba G: Senzori, hvataljke

Most NX klase se nalazi na palubi A (ekvivalent prvoj palubi na novijim federacijskom brodovima), najvišoj palubi broda. Kapetanova stolica se nalazi u središtu, dok je kormilar ispred njega, kao i glavni zaslon. Sa kapetanove lijeve strane je oružarni časnik, odnosno zapovjednik osiguranja. Sa njegove lijeve strane je znanstvena i komunikacijska konzola. Na mostu, iza kapetanske stolice se nalazio stol za brifinge gdje su se analizirale, raspravljale i donosile taktičke odluke.

Na brodovima NX klase se nalazi 87 kabina razmještenih po palubama B do E. Manji dio kabina ima prozor, uglavnom kabine viših časnika. Kabine su minimalističke, u usporedbi sa onima iz Galaxy klase gotovo spartanske. Kapetanova kabina se nalazi na palubi E, zajedno sa kabinama viših časnika.

Strojarnica i warp jezgra se nalaze na palubi D. NX klasa je prva na koju je ugrađen teleporter odobren za transport žive tvari. No, transport ljudi se obavljao rijetko, prvenstveno radi razumljivog straha od rastavljanja osobe na molekule… Brodski liječnik je na raspolaganju imao bolnicu sa operacijskim stolom te nekoliko kreveta položenih uz zid. Bolnica je ujedno bila i medicinski laboratorij. Glavno okupljalište posade je bila blagovaonica, smještena na palubi E, ujedno korištena kao kino dvorana. Hangar je mogao primiti 2 šatla sa podsvjetlosnim pogonom.


Poznati brodovi

Enterprise, NX-01
- Prvi zemaljski brod sa novim Warp 5 motorom
- Porinut 2151. pod zapovjedništvom kapetana Jonathana Archera
- "Star Trek: Enterprise"

Columbia, NX-02
- Drugi brod ove klase
- Porinut 2154. pod zapovjedništvom kapetanice Erike Hernandez
- Posveta posadi NASA-inog space shuttlea koji je 1. veljače 2003. izgorio padajući u zemljinu atmosferu
- ENT: "Home"[UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa CONSTITUTION
teška krstarica
Tehnički podaci

Tip: Teška krstarica
Uveden u službu: 2244.
Maksimalna brzina: Warp 8 (TOS skala)
Dimenzije:
dužina: 289 metara,
širina: 130 metara,
visina: 67 metara
Broj paluba: 21
Masa: 600.000 tona
Naoružanje: 6 fazorskih emitera, 2 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 433

Tijekom svoje službe, Constitution klasa je bila jedna od rijetkih klasa u upotrebi. To je ujedno i razlog velikog broja ovih brodova u upotrebi tijekom druge polovice 23. stoljeća. Prvi brod ove klase je bio USS Constitution, porinut sredinom 23. stoljeća.


Povijest

Najistaknutiji brod ove klase bio je Enterprise NCC-1701 čiji su kapetani bili Robert April, Cristopher Pike i James T. Kirk (nakon obnove Willard Decker i Spock). Brod je porinut pod zapovjedništvom kapetana Aprila, no svoj legendarni status je postigao tijekom zapovjedništva Jamesa T. Kirka i njegove petogodišnje misije od 2265. do 2270.

Ova je klasa kroz cijeli životni vijek predstavljala okosnicu Federacije i Zvjezdane flote braneći ove dvije institucije od učestalih napada, prvenstveno od tadašnjih najljućih i najopasnijih protivnika Klingonaca.


Naoružanje, obrambeni sustavi i pogon

Prvotno je Constitution klasa bila opremljena laserima visoke snage. Dogradnjom sustava 60-ih godina, na brodove su ugrađivane fazorske baterije, prethodnici fazorskih emitera. Dvije su se nalazile na prednjem dijelu broda, na donjem dijelu tanjura, dok su još dvije bile na stražnjem dijelu, iznad hangara. Također, ovi su brodovi bili opremljeni sa lanserima fotonskih torpeda. Obrambeni sustavi su se sastojali od sustava štitova.

Do 2260. g. je Constitution klasa bila opremljena materijsko-antimaterjskim reaktorom, a reakciju između materije i antimaterije je kontrolirao litij. Nakon toga je ugrađivan sustav kontrole reakcije na bazi dilitija koji se zadržao i u 24. stoljeću. Maksimalna brzina je bila Warp 8.


Eksterni dizajn

Dizajn Constitution klase je prilično jednostavan. Sastoji se od primarnog trupa, odnosno tanjura na kojem se nalazi most i kabine za časnike. On je kružnog oblika, sa uzdignutom kupolom na gornjem dijelu tanjura gdje se nalazi most, te sa kupolom da donjem dijelu tanjura gdje su smješteni senzori i fazorske baterije. Gornja i donja strana tanjura su praktički jednake. Strojarski trup (engineering hull) je cilindričnog oblika i nalazi se ispod tanjura. Na njegovom prednjem dijelu se nalazi glavni deflektor, a na stražnjem ulaz u hangar. Na sekundarni trup su pričvršćeni nosači motora čiji su stupovi (warp pylons) međusobno pod kutem od 90 stupnjeva.


Dizajn interijera


Kao i uvijek, u središtu mosta je bila smještena kapetanska stolica. Ispred kapetana se nalazilo kormilo i taktička konzola odnosno naoružanje. U kružnom obliku oko kapetana su bile postavljene znanstvena, komunikacijska i strojarska konzola te kontrole klimatizacije, štete i gravitacije. Na zidu prednjeg dijela mosta se nalazio glavni ekran. Most je sa ostalim dijelovima broda povezivao turbolift.

Kabine su bile smještene na tanjurnom dijelu broda. Kabine viših časnika su bile smještene na petoj palubi i bile su slične VIP kabinama sa četvrte palube. Predstavljale su vrhunac komfora u odnosu na dotadašnje kabine u floti.

Na brodovima Constitution klase (prije obnove) se nalazilo najmanje šest rekreacijskih soba sa 3D šahom i kartama, Također, na brodovima se nalazila dvorana, kuglana, kino i kapelica.

Bolnica se nalazila na šestoj palubi, a sadržavala je sobu za pregled, ured glavnog liječnika i medicinski laboratorij. Na brodu je postojao još najmanje jedan medicinski laboratorij. Warp sustav se nadzirao u glavnoj strojarnici. Tamo su bili smješteni svi pogonski sustavi kao i održavanje života i kontrola održavanja života. Također, ovi su brodovi imali velik hangar za smještaj šalova koji su služili za razne misije izvan broda. Nalazio se na sedamnaestoj palubi.


Poznati brodovi (uključivši obnovu)

USS Constellation, NCC-1017
- Njime je zapovijedao komodor Matt Decker
- Uništen 2267.
- TOS: "The Doomsday Machine"

USS Constitution, NCC-1700
- Viđen na zidnom zaslonu u zvjezdanoj bazi 11
- Viđen na popisu brodova koji je pregledavao Lore
- Na prijevodu sa engleskog znači "ustav"
- TOS: "Court Martial", TNG: "Datalore"

USS Defiant, NCC-1764
- Nestao 2268. blizu tholijanskog prostora
- U prijevodu sa engleskog znači "prkosan"
- TOS: "The Tholian Web"

USS Eagle, NCC-956
- Potencijalni sudionik spašavanja kapetana Kirka i doktora McCoya iz Rura Penthea 2293.
- "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Endeavor, NCC-1695
- Potencijalni sudionik spašavanja kapetana Kirka i doktora McCoya iz Rura Penthea 2293.
- "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Enterprise, NCC-1701
- Drugi brod koji nosi ime
- Zapovjednici broda: kapetani Robert April, Cristopher Pike, James T. Kirk, Willard Decker i Spock
- "Star Trek: The Original Series", "ST: The Motion Picture", "ST II: The Wrath of Khan", "ST III: The Search for Spock"

USS Enterprise, NCC-1701-A
- Obnovljena Constitution klasa, treći brod koji nosi ime
- "ST VI: The Voyage Home", "ST V: The Final Frontier", "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Excalibur, NCC-1664
- Viđen na zidnom zaslonu u zvjezdanoj bazi 11
- TOS: "Court Martial", TOS: "The Ultimate Computer" USS Exeter, NCC-1672
- Exter je nađen u orbiti oko Omege VI, cijela posada je bila pobijena
- "The Omega Glory" - TOS

USS Farragut, NCC-1647
- Prvi brod na kojem je služio kapetan Kirk
- Njime je zapovijedao kapetan Garrowick
- TOS: "Obsession"

USS Hood, NCC-1703
- Viđen na zidnom zaslonu u zvjezdanoj bazi 11
- Umalo uništen u M-5 ratnoj računalnoj igri 2268.
- TOS: "Court Martial", TOS: "The Ultimate Computer"

USS Intrepid, NCC-1831
- Posada je bila u potpunosti vulkanska
- Uništen 2268.
- U prijevodu sa engleskog znači "neustrašiv"
- TOS: "Court Martial", TOS: "The Immunity Syndrome"

USS Kongo, NCC-1710
- Potencijalni sudionik spašavanja kapetana Kirka i doktora McCoya iz Rura Penthea 2293.
- Dobio ime po afričkoj državi
- "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Lexington, NCC-1709
- Njime je zapovijedao komodor Robert Wesley
- Umalo uništen u M-5 ratnoj računalnoj igri 2268.
- Dobio ime po američkom nosaču zrakoplova iz II. svij. rata
- TOS: "The Ultimate Computer"

USS Potemkin, NCC-1657
- Umalo uništen u M-5 ratnoj računalnoj igri 2268.
- TOS: "The Ultimate Computer", TOS: "Turnabout Intruder"

USS Republic, NCC-1371
- Kirk je služio na Republicu dok je još bio na Akademiji
- TOS: "Court Martial"

USS Yorktown, NCC-1717
- Trebao se sastati sa Enterpriseom 2268. i dostaviti cjepivo za Thetu VII
- Yorktown je onesposobila nepoznata tuđinska sonda 2268.
- Dobio ime po američkom zrakoplovu iz II. svij. rata
- U prvom pilotu TOS-a se središnji brod serijala trebao zvati Yorktown. Pilot je odbačen, a u drugom pilotu brod dobiva naziv Enterprise
- TOS: "Obsession"
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://wolfwarriors.niceboard.com
Gigatino
Administrator
Administrator
avatar

Broj poruka : 291
Godina : 25
Datum upisa : 29.03.2007

PočaljiNaslov: Re: USS Enterprise - razvoj 1/2 2151. god. - 2372. god   Uto Apr 03, 2007 4:16 pm

UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa CONSTITUTION (obnova)
teška krstarica


Tehnički podaci

Tip: Teška krstarica
Uveden u službu: 2269.
Maksimalna brzina: Warp 9 (TOS skala)
Dimenzije:
dužina: 305 metara,
širina: 140 metara,
visina: 75 metara
Broj paluba: 23
Masa: 620.000 tona
Naoružanje: 18 fazorskih emitera (6 dvostrukih te 6 jednostrukih), 4 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 400
Krajem 60-ih i početkom 70-ih započinje projekt obnove Constitution klase pri čemu je malo toga ostalo isto. Refitirani brodovi su nakon remonta jedino izgledom donekle nalikovali originalnoj Constitution klasi, a u svakom su pogledu bili napredniji i bolji od originala.

Enterprise, prvi remontirani brod, je na svoje probno putovanje krenuo prije predviđenog roka zbog V'Ger incidenta. Odmah potom, brod je krenuo na još jednu petogodišnju misiju pod zapovjedništvom kapetana Kirka, da bi potom bio prebačen na Akademiju Zvjezdane flote kao brod za obuku kadeta pod Spockovim zapovjedništvom. 2285. Enterprise ponovo kreće "u vatru", i ponovo sa Kirkom u zapovjednoj ulozi, te se sukobljava sa Khanom koji je oteo federacijski brod USS Reliant, Miranda klase. Iako je nakon još jedne borbe brod trebao krenuti u zasluženu mirovinu, Kirk i stara ekipa otimaju Enterprise da bi spasili Spockovo tijelo sa planeta Genesis. Brod preuzimaju Klingonci, no posada se povlači sa broda uključivši samouništenje… Ostatci Enterprisea nakon eksplozije su izgorjeli u atmosferi planeta Genesis…

Kirk je potom (2285. g.) degradiran u kapetana, dok je ostatak posade oslobođen optužbi za krađu Enterprisea pod olakotnim okolnostima spašavanja planeta vrativši dvoje kitova iz dvadesetog stoljeća. USS Yorktown (nije spomenuto na filmu, no taj je podatak dao sam Roddenberry), jedan od remontiranih brodova, je preimenovan u Enterprise-A te dodijeljen staroj posadi. Enterprise-A je umirovljen 2293. nakon Khitomerske krize i potpisanog ugovora sa Klingonskim Carstvom.Most je uvelike promijenjen te je postao prostraniji, a i brodski računalni sustav je moderniziran. Časnička prostorija se nalazila na drugoj palubi i bila je mjesto sastanka užeg vrha zapovjednog lanca na brodu. Rekreacijske prostorije su dodatno povećane i unaprijeđene te rekreacijska soba bila mnogo prostranija i komfornija. Bolnica je unaprijeđena novim dijagnostičkim stolovima te mogućnošću stavljanja osobe u stazu.

Strojarnica je vjerojatno dio broda koji je pretrpio najveće promjene, a najveća promjena je bio položaj Warp jezgra koja je postavljena vertikalno, netipično za federacijske brodove. Strojarnica se nalazila na 14 i 15 palubi. Hangar je bio smješten na palubi 18 i bio je uvelike proširen i moderniziran u odnosu na staru Constitution klasu.

Sve u svemu, remont je staru Constitution klasu još više modernizirao te ponovo postavio nove standarde u floti, a neke su tehnologije upotrijebljene na projektu koji je trebao donijeti revolucionarne pomake u pogonskoj tehnologiji – Excelsior klasi. Sa njegovom pojavom su istisnuti Constitutioni te je proizvodnja prestala.


Poznati brodovi (uključivši obnovu)

USS Constellation, NCC-1017
- Njime je zapovijedao komodor Matt Decker
- Uništen 2267.
- TOS: "The Doomsday Machine"

USS Constitution, NCC-1700
- Viđen na zidnom zaslonu u zvjezdanoj bazi 11
- Viđen na popisu brodova koji je pregledavao Lore
- Na prijevodu sa engleskog znači "ustav"
- TOS: "Court Martial", TNG: "Datalore"

USS Defiant, NCC-1764
- Nestao 2268. blizu tholijanskog prostora
- U prijevodu sa engleskog znači "prkosan"
- TOS: "The Tholian Web"

USS Eagle, NCC-956
- Potencijalni sudionik spašavanja kapetana Kirka i doktora McCoya iz Rura Penthea 2293.
- "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Endeavor, NCC-1695
- Potencijalni sudionik spašavanja kapetana Kirka i doktora McCoya iz Rura Penthea 2293.
- "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Enterprise, NCC-1701
- Drugi brod koji nosi ime
- Zapovjednici broda: kapetani Robert April, Cristopher Pike, James T. Kirk, Willard Decker i Spock
- "Star Trek: The Original Series", "ST: The Motion Picture", "ST II: The Wrath of Khan", "ST III: The Search for Spock"

USS Enterprise, NCC-1701-A
- Obnovljena Constitution klasa, treći brod koji nosi ime
- "ST VI: The Voyage Home", "ST V: The Final Frontier", "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Excalibur, NCC-1664
- Viđen na zidnom zaslonu u zvjezdanoj bazi 11
- TOS: "Court Martial", TOS: "The Ultimate Computer" USS Exeter, NCC-1672
- Exter je nađen u orbiti oko Omege VI, cijela posada je bila pobijena
- "The Omega Glory" - TOS

USS Farragut, NCC-1647
- Prvi brod na kojem je služio kapetan Kirk
- Njime je zapovijedao kapetan Garrowick
- TOS: "Obsession"

USS Hood, NCC-1703
- Viđen na zidnom zaslonu u zvjezdanoj bazi 11
- Umalo uništen u M-5 ratnoj računalnoj igri 2268.
- TOS: "Court Martial", TOS: "The Ultimate Computer"

USS Intrepid, NCC-1831
- Posada je bila u potpunosti vulkanska
- Uništen 2268.
- U prijevodu sa engleskog znači "neustrašiv"
- TOS: "Court Martial", TOS: "The Immunity Syndrome"

USS Kongo, NCC-1710
- Potencijalni sudionik spašavanja kapetana Kirka i doktora McCoya iz Rura Penthea 2293.
- Dobio ime po afričkoj državi
- "Star Trek VI: The Undiscovered Country"

USS Lexington, NCC-1709
- Njime je zapovijedao komodor Robert Wesley
- Umalo uništen u M-5 ratnoj računalnoj igri 2268.
- Dobio ime po američkom nosaču zrakoplova iz II. svij. rata
- TOS: "The Ultimate Computer"

USS Potemkin, NCC-1657
- Umalo uništen u M-5 ratnoj računalnoj igri 2268.
- TOS: "The Ultimate Computer", TOS: "Turnabout Intruder"

USS Republic, NCC-1371
- Kirk je služio na Republicu dok je još bio na Akademiji
- TOS: "Court Martial"

USS Yorktown, NCC-1717
- Trebao se sastati sa Enterpriseom 2268. i dostaviti cjepivo za Thetu VII
- Yorktown je onesposobila nepoznata tuđinska sonda 2268.
- Dobio ime po američkom zrakoplovu iz II. svij. rata
- U prvom pilotu TOS-a se središnji brod serijala trebao zvati Yorktown. Pilot je odbačen, a u drugom pilotu brod dobiva naziv Enterprise
- TOS: "Obsession"

[UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa EXCELSIOR
teška krstarica
Tehnički podaci

Tip: Teška krstarica
Uveden u službu: 2284.
Maksimalna brzina: Warp 8,6
Dimenzije:
dužina: 467 metara,
širina: 185 metara,
visina: 100 metara
Broj paluba: 28
Masa: 2.150.000 tona
Naoružanje: 12 fazorskih baterija, 4 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 705, evakuacijski limit od 8.500

Excelsior klasa je jedna od najdugovječnijih u Floti sa već gotovo 100 godina u službi. Projekt je dovršen u osamdesetim godinama 23. stoljeća i je naslijedio staru Constitution klasu koja je, pritisnuta godinama, počela zaostajati za neprijateljskom flotom. Ubrzo je projekt krenuo u masovnu proizvodnju te je i sredinom i potkraj 24. stoljeća još uvijek u službi mnogo brodova ove klase.

2285. prototip klase, NX-2000, je dodijeljen kapetanu Stylesu. Ovom je klasom trebao biti učinjen značajan korak na polju pogonske tehnike te je "Veliki eksperiment" ("The Great Experiment"), kako je projekt bio nazivan, trebao imati ugrađen transwarp pogon. Pogon je trebao biti testiran na prototipu NX-2000, no prvi let je propao. Iako je uzrok neuspjehu sabotaža raspuštene posade Enterprisea, transwarp projekt je odbačen zbog pogrešaka u dizajnu koje su kasnije izašle na vidjelo. Pošto je ostatak broda funkcionirao u savršenom redu, na Excelsior se počeo ugrađivati standardni Warp pogon, a klasa je ušla u masovnu proizvodnju.

Na Excelsior su ugrađivane fazorske baterije zajedno sa lanserima fotonskih torpeda. Tek nakon Excelsiora su se na federacijske brodove počele ugrađivati fazorske mreže. Excelsior je dužinom od 467m čak 38% duži od svog prethodnika, Constitution klase, te sa 185m širine 38% širi od Constitutiona. Tanjurni dio je kružnog oblika i dosta je malen u odnosu na ostatak broda, pogotovo ako pogledamo ostale federacijske brodove. Sekundarni trup je izdužen, a na njega su u "L" stilu pričvršćeni nosači motora, također vrlo izduženi.

Iako u službi već 100 godina, Excelsior se nastavlja koristiti u federacijskoj floti, a igrao je i vrlo važnu ulogu u posljednjem većem federacijskom ratu, u Dominijskom. Iako se posljednja obnova obavila 2372. te se pokazala dostojnim protivnikom Defiant klasi, Excelsiori se proizvode sve manje te polako odlaze u povijest...


Tehnički podaci (obnova - USS Enterprise-B)

Tip: Istraživački
Uveden u službu: 2293.
Maksimalna brzina: Warp 9
Dimenzije:
dužina: 467 metara,
širina: 185 metara,
visina: 100 metara
Broj paluba: 28
Masa: 2.350.000 tona
Naoružanje: 12 fazorskih baterija, 4 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 750, evakuacijski limit od 9.800

Excelsior je modificiran nakon prvog leta, no prvi pravi refit je uslijedio relativno brzo, 2293. je porinućem novog Enterprisea prezentirana nova verzija Excelsior klase. Iako su promjene bile minorne, bile su isto tako nužne da se isprave neke zaostale greške u dizajnu vezane uz prijelaz sa transwarpa na Warp pogon. Unutrašnjost je ponešto promijenjena te se iza kapetana nalazila glavna brodska shema. Pod zapovjedništvom kapetana Harrimana, USS Enterprise, NCC-1701-B je bio prvi brod ove podklase. Pri porinuću je sudjelovao dio posade bivšeg Enterprisea, kapetan Kirk te Scotty i Chekov.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://wolfwarriors.niceboard.com
Gigatino
Administrator
Administrator
avatar

Broj poruka : 291
Godina : 25
Datum upisa : 29.03.2007

PočaljiNaslov: Re: USS Enterprise - razvoj 1/2 2151. god. - 2372. god   Uto Apr 03, 2007 4:16 pm

Tehnički podaci (obnova - USS Lakota)

Tip: Teška krstarica
Uveden u službu: 2372.
Maksimalna brzina: Warp 9,4
Dimenzije:
dužina: 467 metara,
širina: 185 metara,
visina: 100 metara
Broj paluba: 28
Masa: 2.495.000 tona
Naoružanje: 30 fazorskih baterija, 4 pulsna lansera kvantnih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova, ablativni oklop
Broj osoblja: 790, evakuacijski limit 8.000

2374. je dovršena još jedna obnova Excelsiora u svrhu produljenja životnog vijeka te je najveći naglasak stavljen na poboljšano naoružanje. Povećan je broj fazorskih baterija, no zbog starosti samog dizajna nije bilo moguće ugraditi fazorske mreže koje bi znatno povećale borbenu sposobnost, a lanseri su prilagođeni za paljbu kvantnih torpeda.

Prvu demonstraciju snage je ova podklasa imala protiv Defianta te se pokazala itekako dostojnim protivnikom, nanijevši veliku štetu Defiantu. Lakotom je zapovijedala kapetanica Benteen, a je napad na Defiant je izvršen prema naredbama admirala Leytona. Usprkos izravnim naređenjima, kapetanica Benteen prekida vatru nakon što su obje strane pretrpjele nepotrebne gubitke, kako materijalne, nažalost tako i ljudske.

Iako je ovo poboljšanje znatno povećalo borbenu snagu Excelsiora, zbog zastarjelog koncepta se nije nastavila masovnija proizvodnja Lakota podtipa te usprkos ovoj obnovi Excelsior piše zadnje stranice svoje duge povijesti.


Poznati brodovi

USS Al-Batani, NCC-42995
- Kathryn Janeway je služila na tom brodu kao znanstveni časnik
- Dobio ime po arapskom astronomu
- VOY: "Caretaker"

USS Berlin, NCC-14232
- Stacioniran blizu Romulanske neutralne zone 2364. neposredno prije prvog romulanskog kršenja sporazuma o zabrani prolaska kroz Zonu nakon Tormedskog incidenta
- Dobio ime po njemačkom glavnom gradu Berlinu
- TNG: "Angel One"

USS Cairo, NCC-42136
- Njime je zapovijedao kapetan Edward Jelico
- Cairo je transportirao viceadmiralicu Nechayevu na Enterprise-D 2369. kada je Jelico privremeno preuzeo zapovjedništvo nad Enterpriseom-D
- Dobio ime po egipatskom glavnom gradu Kairu
- TNG: "Chain of Command"

USS Charleston, NCC-42285
- Transportirao trojicu zamrznutih ljudi iz 20-og stoljeća natrag na Zemlju
- Dobio ime po gradu Južne Karoline (SAD)
- TNG: "The Neutral Zone"

USS Crazy Horse, NCC-50446
- Dio flote koja u bitci sa Borgom 2369.
- 2370. se susreo sa Enterpriseom-D da pokupi admirala Pressmana
- Dobio ime po poglavici plemena Ogala Sioux koji je bio jedan od najvažnijih vođa američkih domorodaca u bitci kod Little Bighorna 1876.
- TNG: "Descent", TNG: "The Pegasus"

USS Crockett, NCC-38955
- Transportirao admirala Mitsuyu na DS9 2370.
- Dobio ime po Daveyu Crockettu, američkom političaru
- DS9: "Paradise"

USS Enterprise, NCC-1701-B (obnova)
- Četvrti brod koji nosi ime
- Njime je zapovijedao kapetan John Harriman
- "Star Trek VII: Generations"

USS Excelsior, NX-2000/NCC-2000
- Prototip Excelsior klase
- Zvan još i Veliki eksperiment jer je trebao biti prvi brod Zvjezdane Flote koji će imati transwarp pogon. Projekt nije uspio, a na Excelsior je ugrađen standardni Warp pogon i dodijeljen kapetanu Suluu.
- Krenuo na neodobrenu misiju spašavanja kapetana Kirka i doktora McCoya sa kažnjeničke kolonije Rura Penthe ali ga klingonske borbene krstarice zaustavljaju
- Kasnije pomogao Enterpriseu-A u Khitomerskoj krizi
- "ST III: The Search for Spock", "ST IV: The Voyage Home", "ST VI: The Undiscovered Country", TNG: "Interface", VOY: "Flashback"

USS Fearless, NCC-14598
- Korišten kao testni brod novih poboljšanja motora flotinog stručnjaka za pogone Kosinskog
- Fearless je kasnije, 2364., transportirao Kosinskog na Enterprise-D
- U prijevodu sa engleskog znači "neustrašiv"
- TNG: "Where No One Has Gone Before"

USS Frederickson, NCC-42111
- 2373. se nalazio u brodogradilištu Utopia Planetia
- Jedan od brodova oštećenih u Dominijskom ratu 2374.
- Dobio ime po Anthonyu Fredricksonu, čovjeku koji je radio na DS9-u
- DS9: "A Time Stand", VOY: "Relativity"

USS Gorkon, NCC-40521
- Brod admiralice Nechayeve tijekom Borgove invazije 2369.
- Dobio ime po klingonskom kancelaru Gorkonu
- TNG: "Descent"

USS Grissom, NCC-42857
- 2366. se nalazio blizu Sigma Erandi sustava tijekom tricijanatske kontaminacije na Beta Agni II. Enterprise-D je zatražio da bude u pripravnosti u slučaju da bude potreban
- Dobio ime po astronautu Virgilu Grissomu
- TNG: "The Most Toys"

USS Hood, NCC-42296
- Dio flote koji je poslan da zajedno s ostatkom flote i Enterpriseom-E presretnu remanski ratni brod Scimitar
- Kapetan fregate Riker je služio na Hoodu prije dolaska na Enterprise-D
- Jedan od brodova poslanih prema Neutralnoj zoni zbog mogućeg 2366.
- TNG: "Encounter at Farpoint", TNG: "Tin Man", TNG: "The Defector", TNG: "Star Trek: Nemesis"

USS Intrepid, NCC-38907
- Njime je zapovijedao kapetan Drew Deighan
- Odazvao se na klingonski poziv upomoć kada je Khitomerska postaja bila napadnuta 2346.
- Naziv kapetana je interna pošalica jer je Deighan zapravo pisac epizode "Sins of the Father" u kojoj se Intrepid pojavljuje
- U prijevodu sa engleskog znači "neustrašiv"
- TNG: "Sins of the Father", TNG: "Family"

USS Lakota, NCC-42768 (obnova)
- Transportirao Siska i Oda na Zemlju za vrijeme" mjenjoličke krize" 2372.
- Lakota pod zapovjedništvom kapetanice Benteen i prema naredbama admirala Leytona napada USS Defiant, no kapetanice Benteen prekida vatru usprkos izravnim naređenjima. U okršaju je bilo stradalih.
- Dobio ime po američkom domorodačkom narodu
- DS9: "Homefront", DS9: "Paradise Lost"

USS Lexington, NCC-14427
- Susreo se sa Enterpriseom-D i transportirao medicinske potrepštine na Enterprise koji ih je trebao dostaviti na koloniju Taranko
- TNG: "Thine Own Self"

USS Livingston, NCC-34099
- Brod na kojemu su zajedno služili Benjamin Sisko i Curzon Dax
- Vjerojatno dobio ime po producentu i redatelju Star Treka Davidu Livingstoneu
- DS9: "Invasive Procedures"

USS Malinche, NCC-38997
- Grupa Makija ga napada i onesposobljava 2373. tijekom patroliranja duž Demilitarizirane Zone, blizu postaje Gama 7.
- La Malinche je bila jedna od 20 ropkinja koje su Maje darovale španjolskim konkvistadorima u 16. stoljeću
- DS9: "For the Uniform"

USS Melbourne, NCC-62043
- Stacioniran kod zvjezdane baze 74 kada su Binarci 2364. oteli Enterprise-D
- Kapetanu fregate Rikeru je ponuđen brod neposredno prije bitke kod Wolfa 359. Riker odbija zapovjedništvo, a Melbourne biva uništen u bitci
- Dobio ime po australskom gradu
- TNG: "11001001", TNG: "The Best of Both Worlds", DS9: "Emissary"

USS Okinawa, NCC-13958
- Njime je zapovijedao admiral Lexington
- Sisko je služio na Okinawi tijekom rata sa Tzenkatijima
- Dobio ime po otočju u Južnom kineskom moru
- DS9: "Homefront", DS9: "Paradise Lost"

USS Potemkin, NCC-18253
- Kapetan fregate Riker je služio na Potemkinu prije Hooda
- Tijekom služenja na Potemkinu, Rikerov dvojnik je nastao u transporterskoj nesreći
- 2374. je bio dio Devete flote koja je bila smještena kod DS9-a
- Dobio ime po Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu, ruskom vojnom časniku
- TNG: "Peak Performance", TNG: "Second Chances", TNG: "Legacy", TNG: "Ethics", DS9: "You are Cordially Invited"

USS Repulse, NCC-2544
- Doktorica Pulaski je služila na Repulseu prije premještaja na Enterprise-D
- Dobio ime po britanskoj borbenoj krstarici iz Drugog svjetskog rata
- TNG: "The Child", TNG: "Unnatural Selection"

USS Roosevelt, NCC-2573
- Izgubljen u bitci sa Borgom kod Wolfa 359
- Dio posade je asimiliran u kolektiv
- Dobio po američkom predsjedniku Theodoreu Rooseveltu
- VOY: "Unity"

USS Tecumseh, NCC-14934
- Tecumseh i Rutledge su poslani kao protunapad na klingonske snage u sektoru Archanis
- DS9: "Nor the Battle Strong"

USS Valley Forge, NCC-43305
- Sudjelovao u združenoj floti Alfa kvadranta koja je napala Chin'toku 2374.
- Dobio ime po gradu u Pennsylvaniji (SAD) gdje su trupe generala Georgea Washingtona provele zimu tijekom američkog građanskog rata
- DS9: "Tears of the Prophets"
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://wolfwarriors.niceboard.com
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: USS Enterprise - razvoj 1/2 2151. god. - 2372. god   

Nazad na vrh Ići dole
 
USS Enterprise - razvoj 1/2 2151. god. - 2372. god
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
.::Wolf Warriors Forum::. :: Igrice :: Star Trek-
Skoči na: