.::Wolf Warriors Forum::.

Sajt o raznim igricama
 
PrijemPortalliKalendarGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 deep space nine - BENJAMIN SISKO

Ići dole 
AutorPoruka
Gigatino
Administrator
Administrator
avatar

Broj poruka : 291
Godina : 25
Datum upisa : 29.03.2007

PočaljiNaslov: deep space nine - BENJAMIN SISKO   Čet Mar 29, 2007 8:04 pmPuno ime: Benjamin Lafayette Sisko
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Datum rođenja:
Mjesto rođenja: New Orleans, Zemlja
Čin: Kapetan
Zanimanje: Zapovjednik DS9, kapetan USS Defianta
Roditelji:
Djeca: Sin, Jake
Bračni status: Bio oženjen sa Jennifer (poginula), trenutno sa Kasidy Yates
Braća i sestre: Nema ih
Glumi ga: Avery Franklin Brooks

DJETINJSTVO

Ben Sisko je rođen 2332. u New Orleansu na Zemlji. Otac Joseph je strastveni kuhar i vlasnik restorana na Zemlji, a majka Sarah je nakon rođenja napustila njega i oca. Njegova je majka zapravo Prorok, odnosno, njezino je tijelo preuzeo jedan od Proroka (bestjelesnih bića iz crvotočine) da bi osigurao rođenje Siska koji će kasnije biti njihov Izaslanik na Bajoru. Nakon što je Prorok napustio tijelo njegove majke, ona odlazi te se ubrzo ponovo udaje. Joseph Sisko se također ponovo udaje te Benjamin tek kasnije saznaje tko mu je prava, biološka majka.


KARIJERA

Akademija

Upisao je Akademiju 2350. te studirao strojarstvo i dizajn brodova. Prvih je par tjedana svakog dana odlazio kući u New Orleans na večeru. Tokom druge godine je terensku praksu obavljao u Zvjezdanoj bazi 137 i to smatra najboljim iskustvom u životu. Tokom akademijskih dana upoznaje se i sprijateljuje sa Calvinom Hudsonom, čovjekom koji se kasnije pridružuje Makijima. Također se tada upoznaje za Curzonom, tadašnjim nositeljem simbionta Dax, kojeg su kasnije nosila oba časnika na Deep Space Nineu, Jadzia i Ezri. Bio je kapetan hrvačke momčadi. Nakon uspješno završenog školovanja upoznaje Jennifer s kojom se kasnije ženi i ima sina Jakea. Jennifer kasnije pogiba u bitci kod Wolfa 359.


Rana karijera

Prvo zaduženje u Floti je imao na USS Livingstoneu na kojem je nekoliko mjeseci služio zajedno sa Curzonom Daxom. Nakon Livingstonea odlazi na USS Okinawu te tamo služi za vrijeme rata sa Tzenkethima. Pod zapovjedništvom Kapetana Leytona dolazi do čina natporučnika i mjesta prvog časnika.

Sljedeće mjesto dobiva na Saratogi, također kao prvi časnik. Na ovom brodu Miranda klase je živio sa ženom Jennifer i sinom Jakeom sve do njezinog uništenja 2367. u bitci kod Wolfa 359 protiv Borga.

Saratoga ja obavljala zadatak u blizini Zemlje te je bila poslana zajedno sa 40 brodova da pomogne u zaustavljanju Borgove Kocke. Jedini brod koji nije bio uništen je Enterprise-D, kojim je inače zapovijedao Jean-Luc Picard koji je tokom borbe asimiliran u kolektiv ali je uspješno spašen. Na Saratogi je došlo do proboja warp jezgre te je cjelokupna posada morala biti evakuirana. Tadašnja supruga, Jennifer, je poginula u bitci te Sisko nije uspio spasiti njeno tijelo pri bijegu u kapsule za spašavanje.


Premještaj na brodogradilište Utopia Planetia

Nakon gubitka supruge, Sisko traži mirnije mjesto te započinje rad u brodogradilištu u Marsovoj orbiti, Utopia Planitiji. Pošto je studirao strojarstvo priključuje se razvojnom timu novog broda Defiant klase koja bi trebala biti Federacijska uzdanica u potencijalnoj sljedećoj bitci s Borgom. Razvoj je s vremenom usporen, a kasnije i obustavljen zbog pogreški u dizajnu. Zbog ovog je Sisko umalo odustao od svoje karijere u Floti i razmišljao o povratku na Zemlju i novom zanimanju, konstruiranju orbitalnih nastambi.
No, može se reći da se sudbina umiješala u Siskove planove kada dobiva zapovjedništvo nad stanicom Deep Space 9.


Boravak na Deep Space Nineu

2369 - Razmišljajući o svom sljedećem potezu dobiva čin zapovjednika i zapovjedništvo nad starom kardasijanskom orbitalnom stanicom za obradu rude. Stanica se nalazila u orbiti oko Bajora, planeta koji je dugo godina živio pod okupatorskom rukom Kardasijanske Unije koja, iskoristivši sve prirodne resurse nekad miroljubivog i religijskog planeta, napušta stanicu Terok Nor (sada preimenovanu u Deep Space Nine). Njegova je zadaća bila pomaganje Bajoru u oporavku te potencijalnom ulasku u Federaciju. Još uvijek potresen ženinom smrću nije se nadao ostanku na stanici te je već Picardu, koji je Siska došao uputiti u novi zadatak, rekao da ne namjerava ostati ovdje te neka potraži zamjenu za njega. No, u međuvremenu se neke stvari mijenjaju... Sisko se na Bajoru susreće sa Kai Opakom, bajoranskom religijskom vođom koja ga uvodi u bajoransku kulturu. Tada se Sisko po prvi puta susreće sa Kuglom. Kugle su bajoranski religijski predmeti za koje Bajoranci vjeruju da su poklon Proroka koji žive u Nebeskom Hramu. Analizirajući Kuglu sa Jadziom Dax, novim domaćinom Dax simbionta kojeg je nosio njegov veliki prijatelj Curzon, otkriva neobičan dio Bajoranskog sektora - Pojas Denorios. On i Dax odlaze istražiti pojavu te otkrivaju crvotočinu koja ih odvodi u Gama kvadrant. Na povratku u Alfu u crvotočini otkrivaju bića koja žive izvan linearnog prostora - Proroke, bajoranske bogove. Susret sa Prorocima i otkriće crvotočine potiče Siska na ostanak na stanici te odlučuje pomoći Bajoru u oporavku. Bajoranci Siska proglašavaju Izaslanikom pošto je u drevnim spisima pisalo kako će onaj koji otkrije Nebeski Hram postati Izaslanikom Proroka, osobom koja će biti predstavnik Proroka na Bajoru. Svake je godine, u njegovu čast, održavan Ha'mara festival, slavlje u ime Izaslanikovog dolaska.

Krajem godine dolazi do porasta nezadovoljstva među konzervativnim Bajorancima predvođenim Vedekinjom Winn Adami, koja je bila protiv škole koju je vodila Keiko O'Brien, a u kojoj se nije direktno govorilo o crvotočini kao Nebeskom Hramu već o njoj sa znanstvenog stajališta. Time je, po mišljenju Win Adami, širila krivovjerje i Winn organizira bojkot škole koji podržavaju roditelji polaznika škole. Sisko uspješno rješava problem te se istodobno po prvi puta sastaje sa Winn Adami. Istodobno sprečava ubojstvo vedeka Bareila kojeg je umalo ubila Neela, bajoranska pripadnica inžinjerskog osoblja. Naravno, iza svega je stajala Winn Adami...

2370. dolazi do povećanja napetosti između konzervativnih Bajoranaca predvođenih Vedekinjom Winn Adami te ona uspijeva nakratko otjerati Federaciju sa stanice, govoreći kako Keiko širi krivovjerje o prirodi Nebeskog Hrama, odnosno crvotočine. Na vlast dolazi Alijansa za globalno ujedinjenje (poznata pod nazivom Krug) koja je "iz sjene" bila potpomognuta Kardasijanskom Unijom. Winn je također osporavala Siskovu ulogu Izaslanika. Sisko ostaje na stanici te uspijeva dokazati kardasijansku umiješanost te vratiti Prijelaznu vladu natrag na vlast.

Iste godine dolazi do Federacijsko - Kardasijanskog sporazuma prema kojem nekoliko Federacijskih kolonija dolazi pod Kardasijansku vlast te dolazi do osnivanja odmetnute organizacije pod nazivom Makiji. Siskov stari prijatelj sa Akademije, Calvin Hudson, se pridružuje Makijima zajedno sa nekoliko Flotinih članova. Sisko to doživljava kao izdaju i nož u leđa od strane prijatelja s kojim je nekad dijelio isti san - da postane kapetan sa 30 i admiral sa 40 godina.

Potkraj godine dolazi do prvog sukoba sa Dominijem, Sisko, Jake, Quark i Nog su zarobljeni tokom izleta u Gamu. Jake i Nog uspijevaju pobjeći patrolnim brodom (Runabout) u Alfu te javiti stanje. USS Odyssey je poslan da spasi Siska i Quarka te istraži situaciju. Obojica su na kraju spašeni, no USS Odyssey se nije uspio vratiti - uništen je kada se jedan Jem'Hadarski brod namjerno sudario sa Odysseyem te ga uništio. Dominij zabranjuje bilo kakav upad u Gama kvadrant iz Alfe, a Sisko se uspješno vraća na stanicu.

2371. Sisko odlazi na Zemlju, u stožer Flote te uspijeva reaktivirati razvojni projekt na Defiant klasi. Dolazi na Deep Space 9 sa novim ratnim brodom namijenjenom obrani stanice. Defiant je imao ugrađeni uređaj za skrivanje kojeg je Flota dobila od Romulanskog Carstva samo za upotrebu izvan Alfa kvadranta, u zamjenu za prikupljene informacije. Odlazi u Gamu sa ciljem da nađe i uspostavi kontakt sa Osnivačima, vođama Dominija. U Gami, Jem'Hadari onesposobljavaju Defiant te odvode Siska, O'Briena i Jadziu na matični planet Osnivača gdje ih izlažu testovima da vide njihovu reakciju na potencijalnu invaziju Alfa kvadranta. Ispostavlja se da je Sisko spreman učiniti sve da spasi kvadrant Alfa, čak i onesposobiti crvotočinu.

Sisko se sve više morao suočavati sa svojom ulogom Izaslanika te, napose, proročanstvima koje mu trezvena flotaška glava nikako nije dopuštala prihvatiti. Kada ga je Vedek Yarka obavijestio o Trakorovom trećem proročanstvu koje uključuje Izaslanika te njegovo uništenje Nebeskog Hrama, Sisko ignorira upozorenja. S druge strane, Kira je bila uvjerena kako se previše detalja počelo ostvarivati; tri kardasijanska znanstvenika te komet koji se kreće prema crvotočini su se poklapali sa proročanstvom. Sisko je uspio zaustaviti komet, no pritom ispuštajući silitij što je uzrokovalo da crvotočina bude konstantno otvorena. Zapravo su se sva proročanstva ispunila osim onog ključnog - uništenja crvotočine.

Iste godine dobiva promaknuće u kapetana, dok Osnivači pokušavaju izazvati novi rat sa Tzenkethijima. Sisko uspješno spriječava sukob, no postaje očito da su Osnivači ušli u važnije Federacijske organizacije.

2372. vlast na Kardasiji preuzima civilno Detapa vijeće, te Klingonci početkom godine objavljuju rat Kardasiji smatrajući da do prevrata nije moglo doći bez dominijske pomoći. Klingonski Kancelar Gowron dolazi na DS9 te pokušava nagovoriti Siska i Flotu da uđu u rat protiv Kardasije. Sisko, naravno, odbija poziv s obzirom da Kardasija nije napadala Federaciju, a ogorčen Siskovim "ne", Gowron prekida mir koji je trajao više desetljeća, te se Klingonsko Carstvo povlači iz Khitomerskih sporazuma. Sisko umjesto Klingoncima pruža pomoć Kardasiji te osigurava sigurnu evakuaciju članova Detapa vijeća na DS9. Ogorčeno ovim postupkom, Klingonsko Carstvo napada DS9, no stanica uspijeva izdržati napade sa klingonskih brodova sve do dolaska Federacijskih pojačanja. Ovi događaji su još više povećali napetosti u Alfi te su međusobno zaratili najveće sile kvadranta. Voda je obilato tekla na Dominijski mlin...

Nakon što se doznaje kako su mjenjolici došli do Zemlje, Sisko postaje privremenim zapovjednikom sigurnosti na Zemlji. Sve je ovo pojačalo paranoju i dalo povod proglašavanju stanja pripravnosti na Zemlji i postavljanju osoblja Flote na ulicama. Zapravo, (previše) razloga za paranoju nije bilo. Iako se smatralo da je nestanak energije na Zemlji povezan sa mjenjolicima, Sisko otkriva da je admiral Leyton stajao iza cijele situacije u namjeri da uvede militarističku vlast na Zemlji.

Makiji su nastavljali svoj rat te si priskrbljivali sve više Federacijskih pristaša, među ostalim i federacijskog časnika osiguranja na DS9-u, Michella Eddingtona i ženu s kojom se Sisko "spetljao", Kasidy Yates. Sisko uspijeva privesti Kasidy koja biva osuđena na kaznu od godinu dana, no Eddington mu bježi te Sisko postaje gotovo opsjednut njegovim hvatanjem.

2373. Sisko, Odo, Worf i O'Brien odlaze na klingonsku postaju Ty'Gokor - postaju koja se nalazi u polju asteroida, čuvaju je 30-ak ratnih brodova, a cijelo polje je zaštićeno tahionskom detekcijskom mrežom, što je čini najutvrđenijom postajom u Carstvu. Cilj je bio pronaći Gowrona te dokazati Odovu sumnju kako je Gowron zapravo mjenjolik. Mjenjolika jesu pronašli, no krivog. Ispostavilo se da je Martok taj koji je bio zamijenjen mjenjolikom dok pravi general Martok, kako se kasnije ispostavilo, čami u Dominijskom zatvoru u kvadrantu Gama...

Nakon što je počeo imati vizije u vezi Bajoranske budućnosti, Sisko uspijeva odgoditi ulazak Bajora u Federaciju pod tvrdnjom da će taj ulazak označiti uništenje Bajora. Bajoranci ga, kao Izaslanika, slušaju te Bajor povlači svoju molbu za ulaskom. Sisko je zbog sve učestalijih vizija koje su štetile njegovom zdravlju te ga dovele na rub smrti, morao na operaciju koja je zaustavila vizije. Siskov čin i vizija su bili logični; po ulasku u Federaciju bi propao pakt o nenapadanju između Bajora i Kardasijansko - Dominijskih snaga te bi to Bajor uvuklo u rat sa protivnicima kojima čak ni Federacija nije dorasla. Posljedica bi bila vrlo vjerojatno uništenje Bajora...

2374. rat je po Federaciju išao nizbrdo... Izvješća o poginulima su bila sve duža i duža, Federacija se suočavala sa nedostatkom ljudstva, dok je na drugoj strani Dominij uzgajao sve više i više Jem'Hadara spremnih da svoj život daju za Dominijsku pobjedu. U tom trenutku Sisko radi jedan od najkontroverznijih poteza u karijeri u nadi da će Romulansko Carstvo pridobiti na stranu Federacijsko - klingonskog saveza. U suradnji sa Garakom radi krivotvoreni dokaz o Dominijskoj uroti protiv Romulanskog Carstva te ga prezentira romulanskom senatoru Vreenaku koji je za tu priliku došao na DS9. Vreenak otkriva da je "dokaz" krivotvoren te odlazi na Romul razbješnjen, no na putu prema centralnom planetu njegov šatl eksplodira. Za sve je bio odgovoran Garak koji je mimo Siskovog znanja postavio eksploziv u Vreenakov šatl. Da se nađe. Za svaki slučaj. Romulansko Carstvo je među ostacima našlo i medij sa krivotvorenim dokazima. Nepravilnosti na mediju su se, logično, pripisale oštećenjima u eksploziji te se Romulansko Carstvo odlučuje pomoći Federacijsko - klingonskom savezu protiv Dominija.

Sisko je odabran da vodi prvu savezničku ofenzivu na kardasijanski prostor, u prvoj bitci kod Chin'toke savezničke snage zauzimaju Chin'toka sustav, no Gul Dukat zapečaćuje crvotočinu te odsjeca Proroke od Bajora. Usto ubija i Jadziu Dax. Osjećajući se krivim, Sisko se povlači sa dužnosti i odlazi na Zemlju sa sinom Jakeom, u New Orleans svom ocu. Njegov povratak je bio neizvjestan…

Nakon tri mjeseca Sisko dobiva viziju žene na pijesku planeta Tyree. Sisko uspijeva skicirati ženu koju njegov otac prepoznaje kao Sarah – Benjaminovu pravu majku. Sisko odlazi na planet Tyree sa ocem te novim Dax domaćinom, Ezri. Sisko na planetu pronalazi Kuglu Izaslanika, saznaje istinu o svojoj majci koja ga je napustila po njegovom rođenju. Pomoću Kugle otvara crvotočinu te se vraća na mjesto zapovjednika stanice DS9.

Iako su Proroci upozorili Siska da ne dijele isti put, Sisko se 2375. ženi sa Kasidy s kojom ima drugo dijete. Kasnije, iste godine sudjeluje u drugoj bitci kod Chin'toke u koju saveznici gube, i izgube sustav. USS Defiant biva uništen, a posada se jedva vraća kući. Sisko ubrzo dobiva novi brod Defiant klase pod svoje zapovjedništvo – USS Sao Paulo, koji je odmah preimenovan u USS Defiant. U posljednjoj bitci Dominijskog rata savezničke se snage probijaju sve do Kardasije 1 i primoravaju Dominij na kapitulaciju. Posada se vraća na DS9 gdje se oprašta od Worfa, O'Briena i Oda koji odlaze svojim putem, kao i Sisko… Odlazi tamo gdje mu je mjesto, gdje leži njegova sudbina – u Nebeski Hram zajedno sa Prorocima…
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://wolfwarriors.niceboard.com
Gigatino
Administrator
Administrator
avatar

Broj poruka : 291
Godina : 25
Datum upisa : 29.03.2007

PočaljiNaslov: Re: deep space nine - BENJAMIN SISKO   Čet Mar 29, 2007 8:05 pm

OSOBNI ŽIVOT

Religijska ikona

Došavši na Deep Space Nine, Sisko nije imao pojma što će postati u očima Bajoranskog (velikoj većini) naroda. Došavši na stanicu nije očekivao dug ostanak, već je pri prvom brifingu sa J. L. Picardom otkrio svoju želju za odlaskom iz Flote. No, niz događaja koji su se odvili u narednih par dana su oblikovali Siskov život u nešto što nikad nije mogao ni zamisliti...

2369. se po prvi puta sastao sa, tadašnjom, bajoranskom spiritualnom vođom Kai Opakom (Kai je bajoranski ekvivalent Papi, no vjerojatno sa većom ulogom pošto je bajoransko društvo iznimno religijski nastrojeno). Već je u prvom susretu Kai Opaka Sisku prorekla da će postati Izaslanik - dugo očekivani "glasnogovornik" Proroka, bajoranskih bogova. Naravno Sisko je ovu izjavu smatrao apsurdnom i nemogućom (zamislite si da vas netko proglasi vezom između božanstva i "običnog" puka koji štuje to božanstvo), tim više što bi se ta uloga kosila sa stavovima i principima Flote. Nedugo potom, Dax i Sisko otkrivaju neobično zračenje neutrina iz pojasa Denorios - bajoransku crvotočinu. U njoj otkriva bića koja žive u nelinearnom vremenu - Proroke. Bića su sebe nazivala "...od Bajora", baš kao i Siska. Prema bajoranskoj mitologiji, onaj koji pronađe Nebeski Hram (sa znanstvenog gledišta, crvotočina) će postati Izaslanikom Proroka. Naravno, činjenica da je nebajoranac postao Izaslanikom je zgrozila ortodoksne Bajorance na čelu sa vedekinjom Winn Adami. Sisko još uvijek nije prihvaćao svoju novu ulogu, no postao je puno manje skeptičan. Dolazak Izaslanika se počeo slaviti svake godine tokom Ha'mara festivala.

Sisko se počeo suočavati sa raznim proročanstvima poput onog Trećeg Trakorovog proročanstva, prema kojem će Izaslanik biti izravno odgovoran za uništenje crvotočine. Sisko, još uvijek vrlo skeptičan, odbija prihvatiti proročanstvo te se na kraju proročanstvo ispunjuje osim jedne ključne činjenice o kojoj je proročanstvo govorilo - crvotočina nije bila uništena.

Kada je iz crvotočine izašao stari bajoranski impulsni brod (Bajoran lightship) sa poznatim bajoranskim pjesnikom Akoremom Laanom, postalo je očito da bi, pošto je prvi otkrio Nebeski Hram, Akorem trebao biti Izaslanik. Sisko je objeručke prihvatio mogućnost da se riješi tereta kojeg je donosila titula Izaslanika, te kada je Akorem zatražio priznavanje sebe kao Izaslanika, Sisko ga podupire. No, Akorem je tvrdio da Bajor ide krivim putem sa mogućim ulaskom u Federaciju te se Sisko počinje predomišljati. Odlučuje osporiti Akoremovo pravo na titulu Izaslanika te počinje proučavati stare spise i otkriva kako se puno proročanstava odnosi na njega, a ne na Akorema. Obojica su otišli u crvotočinu te se sastali sa Prorocima koji potvrđuju kako je Sisko predodređen za ulogu Izaslanika te Akorema vraćaju u njegovo vrijeme.

Sredinom 2373. Sisko je počeo imati pagh'tem'fare - Bajoranske strašne vizije. U njima je vidio B'halu, drevni nestali bajoranski grad. Također, u tim vizijama mu se prikazuje uništenje Bajora uđe li u Federaciju. Uspijeva uvjeriti bajoranske predstavnika kako još nije vrijeme da Bajor uđe u Federaciju što izaziva ljutnju kod Flotinih predstavnika.

Krajem 2372. Dukat uspijeva preuzeti DS9 te je Sisko prisiljen povući se sa stanice i udaljiti sa Bajora. U operaciji Povratak 2373. Sisko pokušava vratiti DS9 uspjevši se probiti kroz kardasijansko - Dominijsku flotu, te sa Defiantom kreće prema jedinoj preostaloj opciji - crvotočini. U crvotočini ga ponovo kontaktiraju Proroci te kažu da Sisko ne smije umrijeti te uništavaju čitavu Dominijsku flotu. Proroci govore Sisku da, iako je on "od Bajora", tamo neće naći svoj mir.

Iako je uspješno oslobodio stanicu, Sisko ponovo počinje razmišljati o odlasku iz Flote nakon što gubi još jednog prijatelja u ratu. Proroci mu šalju novu viziju u kojoj živi život Bennya Russela, crnog pisca u dvadesetom stoljeću.

Sisko svjedoči Reckoningu, nagovještenoj borbi između Proroka i Pah utvara, njegovog sina Jakea zaposjeda Pah utvara, dok Kiru zaposjeda Prorok. Borba je prekinuta kada se Kai Winn umiješala.

Dukat uspijeva zatvoriti crvotočinu te Proroke udaljiti od Bajora. Sisko, osjetivši da ga Proroci napuštaju počne gubiti razum i povlači se sa postaje na Zemlju. Provevši tri mjeseca tamo, uspijeva otvoriti crvotočinu pomoći Kugle Izaslanika. Saznaje da mu je majka zapravo Prorok te ju upoznaje u viziji. Krajem 2375. se suočava sa Pah utvarama u obliku Dukata te uspijeva uništiti knjigu Kosst Amojan u Plamenim pećinama na Bajoru nakon čega se pridružuje Prorocima u Nebeskom Hramu.


Obitelj

Siskov otac je vlasnik restorana u New Orleansu te veliki radoholičar. Njegova je biološka majka otišla nakon njegovog rođenja, preudala se te, naposljetku, 2336. preminula. Njeno tijelo je zapravo preuzeo prorok te je napustio nakon Siskovog rođenja.

2354. se oženio sa Jennifer s kojom je imao jedno dijete, dječaka Jakea rođenog godinu dana nakon vjenčanja i završetka Akademije. Jennifer je upoznao odmah po završetku Akademije, na plaži Gilgo Beach na Zemlji. Isprva se nećkala, no ipak je pristala izaći sa Benom te iste godine stupaju u brak.

Jennifer je zajedno sa Siskom otišla na Saratogu te živjela za vrijeme njegovog služenja na brodu. Nakon što je Saratoga pozvana da pomogne floti u bitci kod Wolfa 359 Jennifer pogiba, dok je Sisko prisiljen ostaviti tijelo svoje žene te pobjeći sa broda zajedno sa sinom, tada dvanaestogodišnjakom, u kapsuli za spašavanje.

Na DS9u se Jake sprijateljuje sa Ferengijem Nogom, nećakom vlasnika bara na DS9u, Quarka. Isprva se Sisko protivio tom prijateljstvu, no s vremenom je upoznao Noga te mu čak pomogao pri upisu na Akademiju. Kao i kod izbora prijatelja, Sisku je smetao Jakeov izbor djevojke. Prva Jakeova djevojka je bila Dabo djevojka, no upoznavši je na večeri, Jake je oca i po ovom pitanju razuvjerio. Sisko je htio da mu sin krene njegovim stopama, u Akademiju. No, Jake je imao neke druge afinitete, želio je svoj život posvetiti pisanju, te je na kraju, za vrijeme Dominijsko - Kardasijske okupacije Deep Space Ninea, ostao na stanici kao novinar. Naravno, cenzuriran od strane Weyouna, no ipak...

Svoju drugu suprugu, Kasidy Yates, upoznaje 2371. Dvoje budućih supružnika upoznaje Siskov sin, Jake. Preko zajedničke ljubavi - baseballa, su upoznali jedno drugo te se zaljubili. Nakon što otkriva da šverca robu za Makije, Sisko je prisiljen uhititi Kasidy koja odlazi u zatvor te se vraća na Deep Space Nine nakon godinu dana odsluživanja kazne. 2375. su se zaručili, no Sisko otkazuje vjenčanje nakon što ga Proroci upozoravaju da njihova sudbina nije zajednička. Usprkos svemu tome, Ben i Kasidy se vjenčaju, dok je ceremoniju vjenčanja predvodio Admiral Ross. Nedugo potom, Kasidy je zatrudnjela, a Sisko se pridružio Prorocima u Nebeskom Hramu. Sisko se kasnije pojavio u Kasidyinoj viziji rekavši joj da je voli te da će je jednom posjetiti.


Hobiji i prijateljstva

Ljubav prema kuhanju je naslijedio od oca, odličan je kuhar, a njegov je specijalitet Cajunska kuhinja. Također svira klavir te dobro pjeva. Veliki je obožavatelj baseballa te često sa sinom Jakeom odigra partiju u Quarkovom holoapartmanu. Bio je kapetan hrvačke ekipe na Akademiji te je jednom, polupijan, izazvao Vulkanca na dvoboj koji ga je, naravno, porazio.

Sisko je konstruirao starinski Bajoranski brod koji je bio pokretan sunčevim vjetrovima. Pri izradi se koristio samo materijalima dostupnim starim Bajorancima. Na putovanje je pošao sa svojim sinom, Jakeom, te je, dospjevši do kardasijanske granice, dokazao da su Bajoranci započeli svemirska putovanja prije Kardasijanaca.

Veliki je poznavatelj Zemaljske povijesti, točnije 21. stoljeća i sakupljač starih modela Flotinih brodova te Afričke umjetnosti. Njegov je uzor bivši kapetan Enterprisea James T. Kirk kojeg je imao prilike osobno upoznati prilikom slučajnog putovanja kroz vrijeme u 23. stoljeće.

Njegov najbliži prijatelj tokom Akademijskih dana je bio Calvin Hudson. Zajedno su studirali te ostali prijatelji i nakon Akademije. Često su, zajedno sa obiteljima odlazili na obiteljske vikende. Bili su na Mzurka festivalu na koloniji Novi Berlin, te na kampiranju na Irarnishu III. Kad je Calvin napustio Flotu i pridružio se Makijima, iako ga je pustio da pobjegne, Sisko je to shvatio kao izdaju te je time dugogodišnje prijateljstvo prekinuto.

Benjaminov prijatelj tokom mlađih dana je bio Trillski ambasador Curzon Dax. Upoznali su se u 2350ima te su od tada vrlo bliski. Curzon je bio Siskov prijatelj i mentor. Kada je 2367. Curzon preminuo, primatelj Dax simbionta je postala Jadzia. Jadzia Dax i Sisko su nastavili njihovo, uvjetno rečeno, prijateljstvo i na Deep Space Nineu pošto su zajedno služili na stanici. Iako više Daxov domaćin nije bio Curzon, Sisko je Daxa (dakle, Jadziu) još uvijek nazivao starcem. Tako se prijateljstvo između Daxa i Siska nastavilo i nakon Curzonove smrti. Sisko je u više navrata riskirao svoj život da bi spasio Daxov. Nakon što je Gul Dukat ubio Jadziu 2374., iako nespremna, simbionta preuzima mlada Ezri Tigan koju Sisko nagovara da dođe na DS9 u ulozi savjetnice. Ezri je pomogla Sisku prebroditi jedno od najtežih razdoblja života nakon smrti supruge Jennifer te su zajedno pronašli kuglu Izaslanika.

Sisko je bio u dobrim odnosima sa svojom ekipom na stanici i često ih je pozivao na večere koje je sam spremao. No, znao je povući crtu između prijateljstva i dužnosti te je sa svojim kolegama postupao kao sa bilo kojim drugim časnikom disciplinirajući ih bez obzira na dobre odnose, što nije utjecalo na njihove odnose izvan dužnosti. Jedno od najupečatljivijih zajedničkih druženja je bila bejzbolska utakmica protiv Vulkanaca kada je Sisko izazvao svog bivšeg zapovjednika na Saratogi te na kraju izgubio. No učinak je bio potpuno suprotan, utakmica je još više zbližila ekipu, na čuđenje vulkanskih protivnika.


Kronologija ukratko

2332. - Rođen na Zemlji, u New Orleansu
2333. - Majka Sarah napušta njega i oca. Sarah je zapravo bila Prorok
2350. - Počinje pohađati Akademiju Zvjezdane Flote
2354. - Završava Akademiju; ženi se sa Jennifer
2355. - Dobiva sina, Jakea
2350-e - Služi na brodu USS Livingston
2360-e - Služi na brodu USS Okinawa pod zapovjedništvom Kapetana Leytona; dobiva promaknuće u natporučnika i prvog časnika
2360-e - Služi na brodu USS Saratoga kao prvi časnik
2367. - Sudjeluje u bitci kod Wolfa 359 na Saratogi; u bitci pogiba supruga Jennifer; premješten na brodogradilište Utopia Planetia te radi na razvoju klase Defiant
2369. - Dobiva zapovjedništvo nad stanicom Deep Space Nine (Terok Nor), bivšom Kardasijanskom stanicom u orbiti Bajora; izražava nedoumice oko ostanka, no odlučuje ostati kada susreće bića iz crvotočine - Proroke te tako Postaje Izaslanik Proroka
2371. - Dobiva čin kapetana i zapovjedništvo nad USS Defiantom; upoznaje Kasidy Yates
2372. - Privremeno dobiva zaduženje kao zapovjednika sigurnosti na Zemlji
2373. - Sklapa savez sa Klingoncima; gubi Deep Space Nine koji osvajaju Kardasijanci uz Dominijsku pomoć
2374. - Promoviran u pobočnika admirala Williama Rossa; dobiva Medalju časti Cristophera Pikea; vraća Deep Space Nine; odstupa sa mjesta zapovjednika stanice te se povlači na neodređeno vrijeme
2375. - Vraća se na DS9 nakon tri mjeseca; ženi se sa Kasidy Yates; pridružuje se Prorocima u Nebeskom Hramu


Biografija glumca: Avery Franklin Brooks

Brooks je rođen u Evansvilleu, Indiana, SAD, 2. Listopada 1948. godine. Pohađao je sveučilište Oberlin, Indiana i, kasnije, Rutgers gdje je bio prvi crnac koji je diplomirao glumu i režiju. Istaknuo se kao borac za prava crnaca te 1993. postaje umjetničkim direktorom festivala Nacionalne crnačke umjetnosti koji se održavao svake druge godine u Atlanti i Georgiji od 1988. Prvu glavnu ulogu je, zajedno sa Robertom Urichom, imao u ABCovoj seriji Spenser: For Hire. Bio je domaćin i pripovjedač više dokumentarnih filmova od kojih vrijedi izdvojiti cijenjenu "Šetnju sa dinosaurima", koja se mogla vidjeti i na našoj televiziji, HTV-u. Dao je izniman doprinos Smithsonianovom institutu u programu crnačke američke kulture. Na filmskom platnu je nedavno glumio u filmu New Line Cinemae, "American History X" zajedno sa Edwardom Nortonom, Edwardom Furlongom i Jennifer Lien, te u Tri-Starovom "The Big Hitu", u kojem producentske uloge imaju Wesley Snipes i John Woo. Još od 1972. surađuje sa sveučilištem Rutgers gdje je kazališni profesor u školi Mason Gross. Također je predavao na sveučilištu Oberlin i Case Western Reserve. Kao i velikoj većini Star Trek glumaca, uloga u serijalu Deep Space Nine bila mu je najeksponiranija u karijeri.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://wolfwarriors.niceboard.com
 
deep space nine - BENJAMIN SISKO
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
.::Wolf Warriors Forum::. :: Igrice :: Star Trek-
Skoči na: