Akcijske pucačke igre iz prvog lica uvijek su slovile za najigranije multiplayer igre, kako vani, tako i u nas. Igrači se ovisno o određenoj igri, okupljaju sa svojim istomišljenicima na serverima gdje se napucavaju do besvijeti, a takva muška zabava obično završi udruživanjem u klanove, timske formacije od nekoliko igrača. Ukoliko je pojedina nacionalna scena dovoljno aktivna, pokreće se i natjecateljska liga, po svemu nalik bilo kojoj drugoj sportskoj ligi gdje se timovi (klanovi) u međusobnim susretima ogledaju te na taj način skupljaju bodove. Neki klanovi su prešli nacionalne okvire, te su uključeni u Europske asocijacije gdje se sukobljavaju s ostalim klanovima iz Europe, a nerijetko imamo i službene reprezentacije u pojedinim igrama koje našu zemlju predstavljaju u međunarodnim ligama. U Hrvatskoj su trenutno najigranije pucačke multiplayer igre Quake2, Quake3, Unreal Tournament, Counter Strike i Wolfenstain. Bez dubljeg uplitanja u pojedinu igru, u njezine mane i prednosti (jer svaka zasigurno obiluje istima), ili osobne afinitete, odlučio sam se na 5 brzopoteznih pitanja ljudima koji su zagriženi igrači spomenutih igara. Kako odabrati pravu igru? Kako pronaći istomišljenike i prikloniti se nekome od klanova? Kojoj igri pokloniti simpatije? Pročitajte intervjue s našim gostima, možda vam pomognu u odluci.
Svaki dan ćemo vam predstaviti po jednog gosta koji će nam reći nekoliko riječi o igri koja ga zaokuplja. Danas pretstavljamo Lordukea, voditelja gamerovog Quake 3 Centra.
Ime i prezime: Matija Kisiček
Nickname: @lorduke
Klan: AfK / CTF
Godine: 22
Koliko dugo igraš multiplayer igre?
Sve ta opčinjenost multiplayer gejmanjem počela je kao prvo Doomom, koji mi je privukao pozornost na novi i adrealinom napucan žanr igara. Ali nije me Doom uvukao u pucacine i multiplayer, nego sam kao 14-godisnji klinac nabavio ROT [Rise of the Triad] i bio očaran grafikom, inovacijama [dupli gun, svabe, powerupovi] i pricom. Od tada sam poceo nabavljat i igrat sve starije pucacine [Wolf, Dark Forces?] da bi jednog dana naletio na Quake koji je bio prva igra koja se nije bas previse dobro vrtila na mojoj prastaroj 486ici sa Matrox Millenium grafickom. Ali nekako sam uspio nazicat starce pare za tada najbolju i jedinu 3d grafičku pod imenom Voodoo koji je uveo veliku brzinu izvođenja prekrasne grafike i ambijenta za to doba. Nakon pokusaja online napucavanja na malobrojnim serverima, odustao sam zbog loših veza i nepostojanja servera kod nas. Nakon nekoliko godina pojavio se Q2 kojeg sam odmah počeo igrat online na 28.8 modemima na jednom slovenskom serveru i to prije pojave MP komponente od Q2. U to doba upoznao sam Dx-a i Life kao odlične dečke koji su također iz Hrvatske i velike zajebanti na serveru. Nakon nekog vremena dosadilo mi je napucavat se po single player mapama i odustao sam od čestog online gejmanja na neko vrijeme. Tada sam surfajući naletio na prvu najavu Q3 i nekoliko screenova. Zaraza je bila trenutna i nakon izlaska test verzije počinjem ponovno sa učestalim online gejmanjem za kojim me niti nakon nekoliko godina ne prolazi volja, jer svakim danom je sve vise ekipe i sada već prijatelja koje sam upoznao na serverima. I ne vidim kada bi mogao stati sa time
U čemu se očituje tvoja sklonost ka Q3, a ne recimo prema Wolfensteinu, Quake2, UT-u?
Navika i samo navika. Nije mi odbojno zaigrat UT ili CS, ali to nije to za mene, kao nesoljeni krumpir, moguce ga je pojest, ali ne sjeda bas najbolje zelucu. Dok se čovjek navikne na svu brzinu Q3, poznate "feature" kao sto su strafe i circle jump, bunny hoping, rocket jump, nema vise povratka ili transfera na potpuno drugaciji tip kretanja. Isto će i potvrdit svaki Q2 ili Q1 igrač. Dok RTCW itekako online igram, jer mi je odličan za ugodno opuštanje nakon trosatne partije Quakea. A u ovo vrijeme bas pregovaram u svezi ulaska u jedan RTCW klan iz Hrvatske. Tako da mi RTCW sasvim prolazi jer je ipak drugačiji od CS, Q3 i UTa, jer mu se cijela filozofija temelji na obaveznom team playu koji ne trpi soliranje i junaštva. Znaci samo Q3 i RTCW za sada mogu proci u mom shvaćanju mp gejmanja.
Kakva jeQuake3 scena u nas. Usporedi nas s Europskim igračima po skillu, organiziranosti, ozbiljnosti pristupa MP gejmanju?
Quake3 scena je kod nas tek sada u fazi jacanja. Do prije godinu dana bilo je nekoliko klanova, dok se nakon pozitivnih stvari kao sto su Q3 turniri na Infu, nekoliko članaka u našim gejmin casopisima (kojih je jos uvijek premalo) stvari kreću nabolje. Nakon nekoliko godina obećanja, ISDN je moguće dobit u roku nekoliko dana, a ne mjeseci, Internet je pojeftinio, otvaraju se novi serveri za razne modove, sve je vise mladih igrača, a u zadnje vrijeme i poznatih Q2 igrača i legenda te scene. Ali sve je to vrlo teško usporedivo sa Europom koja je ispred nas nekoliko svjetlosnih godina po pitanju organiziranosti, brzina pristupa internetu te sponzoriranju takvog načina gejmanja. Ali svjetlo na svu tu tamu našeg mentaliteta i bezvolje da se nesto pokrene i sponzorira, baca skill naših igrača koji igraju zapaženu ulogu u europskim natjecanjima i klanovima. Uzmimo za primjer nas najbolji klan CaF koji je ovih dana opet aktiviran, a koji je u svoje vrijeme kikao es cijeloj Europi u Clanbase ladderima i OpenCup-ovima. Cak je zasjeo na prvo mjesto TDM laddera. I to sve na modem/ISDN vezama dok se većina klanova s kojim se sukobljavaju nasi u Europi na stalnim i mnogo brzim vezama od ISDNa, a o sponzoriranim igraonama sa 100mbitnim linkovima da ne govorim. Najnoviji primjer je nasa CTF repka koja igra u EuroCTF kupu i koja kika es svima sa 3 pobjede i 1 porazom u skupini sa repkama zemalja tipa Njemačka, Austrija, Švicarska koje imaju vise online gejmera nego mi korisnika interneta. Cini se da mi imamo neku zicu u glavi za sve vrste i oblike natjecanja, ali nažalost imamo i zicu za bezvoljnost da se nesto pokrene.
Kakvo je stanje na domaćim Q3 serverima? Koju su eventualni problemi?
Stanje nije dobro, jer serveri su na losim strojevima, mnogo packet lossa, losa propusnost servera, sto automatski koci nase igrače jer strani klanovi i igrači odbijaju da igraju na našim serverima. Cak i nasi susjedi iz Slovenije sa ASDL vezama imaju užasan ping i velike probleme sa igranjem na HT/VIP serverima. Posebno bi trebalo sredit veze prema stranim serverima na kojim moramo igrat službene matcheve, a ping nam raste do 150, ponekad i vise. Drugu stvar sto bi trebalo sredit je da se nekako poveća propusnost između HT-VIP servera, jer ako je igrač spojen preko Hineta on će na VIP serverima (kojih ima cak 13) imat ping od 200 sto je gore nego da igra na nekom serveru u Engleskoj. A ako su nekom igracu svi Hinet serveri puni, ne moze nigdje kvalitetno igrat bas zbog tih propusta nasih velikih ISP kojima bi trebalo bit u interesu da zadovolji potrebe online igraca koji ipak ostavljaju najviše love na internetu. Treca stvar koja bi digla online gejmanje u nas po mom mišljenju su besplatni ulazi za gejmere kakve je prije nekoliko godina probao uvesti Globalnet, a čiji je cilj bio da gejmer koji se spoji na odreden broj moze samo igrat određenu igru na netu i nista vise, ali za to da ne plati niti jednu kunu. Znaci free ulazi za gejmanje kao neki vid dobre volje i razumjevanje za nasu sortu ljudi
Takvo nesto je normalna stvar u Europi kao i sponozoriranje od strane ISPova u vidu dobrih i brzih veza. Ali primarna stvar koja je potrebna našoj sceni su brzi i dobro održavani serveri, sto je sada nemoguće jer većina ISPova nema čovjeka koji bi samo radio na održavanju i konfiguriranju gejming servera. Sekundarnu stvar koju treba promjenit nabolje je shvaćanje online gejmanja kod raznih poduzeca i starijih ljudi koji na nas gledaju kao klince (a većina gejmera nije bas under-18). Tek tada bi nasa scena buknula i mogla konkurirat Europi po svim ostalim segmentima, a ne samo po skillu. Samo me muci misao, ko bi nam mogao stat na kraj, kada bi imali uvjete kao sto imaju strani igrači.
Imaš kakav autoritet u Q3? Netko koga bi rado vidio u svom klanu.